Het vaderschapsverlof wordt uitgebreid, maar de drie extra dagen zijn wel onbetaald.

Het kabinet breidt ook het vaderschapsverlof uit, zoals woensdag al uitlekte. Bovenop de twee dagen kraamverlof voor nieuwe vaders komen drie dagen onbetaald verlof. De werkgever mag dat niet weigeren.

Minister van Sociale Zaken Lodwijk Asscher kondigde de uitbreiding van verlofregelingen al aan tijdens een ‘gezinstop’ enkele weken terug.

Op deze op aandrang van het CDA georganiseerde bijeenkomst spraken Asscher en andere leden van het kabinet met deskundigen en maatschappelijke groeperingen over het beter combineren voor werk en zorg. Volgens Asscher wordt dit door de vergrijzing van de beroepsbevolking steeds belangrijker.

MKB-Nederland boos over vaderschapsverlof

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland gaf donderdag aan ‘woest’ te zijn op minister Asscher vanwege de nieuwe regeling voor het vaderschapsverlof.

,,De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien'', fulmineerde voorzitter Michaël van Straalen op de website van MKB-Nederland. ,,Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zoveel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten.”

Hij vreest dat het vaderschapsverlof daarmee in een claimcultuur van 'ik heb recht op' belandt, terwijl het nu ,,bijna altijd in goed overleg en met maatwerk wordt geregeld''.

Zorgverlof voor combineren werk en mantelzorg

Wie werkt en tegelijk voor een zieke vriend of bekende zorgt, krijgt ook recht op zorgverlof, gaf Asscher  donderdag aan  in een brief voor de Tweede Kamer.

Op dit moment mag er alleen zorgverlof opgenomen worden voor een zieke partner, kind of ouder. Het kabinet wil de verlofmogelijkheden uitbreiden omdat mensen steeds meer zorgtaken hebben.

Het recht op zorgverlof geldt voortaan voor alle vormen van zorg. Nu geldt het recht op langdurend zorgverlof (zes weken onbetaald) alleen als het gaat om een levensbedreigende ziekte.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl